nybrun5

Om JM

Om JM och Jouren

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Det är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som från sin fysiska bas i Stockholm driver en telefonjour som är öppen för alla, alla kvällar och nätter året om.

STÖD

Att vara medmänniska handlar om att mötas, ge stöd, visa förståelse och vara ett bollplank som kan ta emot både sorg och glädje. Många saknar någon att dela sina mörka tankar och känslor med. Många har inte ens någon att dela sin glädje med.

INLEVELSE

Många människor går igenom svåra perioder och kan befinna sig i en besvärlig situation. Vår uppgift är inte att ge goda råd eller lösningar på problem utan främst om att vara närvarande genom att lyssna och vara just en medmänniska.

HOPP

Att förmedla hopp kan vara så enkelt som se det ljusa även när det är som mörkast. Vi som arbetar i jouren och svarar på samtal tror på livets –och varje människas egen inneboende kraft.

Vår erfarenhet säger oss att svåra situationer i livet ofta är början på något nytt och bättre.

Vårt motto är att ge stöd, förståelse och hopp.

Föreningen

Medlemmarna är medmänniskor som arbetar under tystnadsplikt och anonymitet.

JM består för närvarande av omkring 130 medlemmar. Minst tre personer bemannar jouren varje natt året om.
Föreningens volontärer besvara de 2016 fler samtal än någonsin tidigare – från 12 900 samtal år 2015 till 17 662 samtal år 2016, Inringarna kopplas via en växel hem till de som sitter jour.

Jourhavande Medmänniskor behöver inte vara psykologer eller kuratorer utan medmänniskor med intresse för människor och vana att lyssna. Alla medlemmar har fått en grundläggande utbildning (se Arbeta i jouren) och ingår i en grupp på omkring tolv personer. De lokala grupperna träffas en gång i månaden för att tala om jourarbetet, dela erfarenheter och stödja varandra i arbetet.

Två gånger om året erbjuds alla medlemmar vidareutbildning i form av studiedagar.

Föreningens styrelse

maj-britt-grufberg_svv  
Ordförandena Maj-Britt Grufberg och Agneta Fjaestad

carina-holm_svv
Intern och extern information, Carina Holm

Historik

Jourhavande Medmänniska grundades 1970 i Danderyd av läkaren Verner Westberg och hans fru Margit. De fann att en jourtjänst saknades för de många som bara behövde tala med en medmänniska,  inte en specialist.


JM i media

TV och radioinslag efter
utskick av pressmeddelande feb. 2017

2000px-SVT1_logo_2012.svg
TV1 Gomorron Sverige   20 feb

photo
Klicka på länken!

TV4 Nyhetsmorgon 21 feb

232px-SR_P4_logo.svg_
Klicka på P4 logon
P4 Karlavagnen 21 feb

Pressmeddelande
19 februari, 2017

132 000 samtal kom in till Jourhavande medmänniska förra året, en ökning med 6600 samtal från året innan. Föreningen lyckades också besvara fler samtal än någonsin tidigare – från 12 900 samtal år 2015 till 17 662 samtal år 2016, vilket motsvarar en ökning på 37 procent…
Läs hela pressmeddelandet

Pressmeddelande
20 januari, 2016

Rekordår för Jourhavande Medmänniska. Men det räcker inte, säger ordföranden. Föreningen Jourhavande Medmänniska besvarade förra året nära 13 000 telefonsamtal från människor som behövde ha någon att tala med på natten. Det är en ökning med 3 500 samtal sedan året innan, en tredjedel fler, och nytt rekord för jouren.

Läs hela pressmeddelandet här


Rekryteringsannons
27 december, 2016

digital-dn